برخی از بیماریهای عفونی در دوران بارداری ممکن است که برای جنین مخاطره انگیز بوده و سبب سقط جنین ، بیماری کودک و یا نقص خلقت گردند . بر اساس استانداردهای موجود (Disease specific standards) میتوان عفونتهای مزبور را به ۲ گروه تقسیم کرد .
گروه ۱ (غربالگری) :
- سفلیس ( Syphlis)
- سرخجه (Rubella )
- عفونت هپاتیت ویروسی ب (Hepatitis B virus infection)
- عفونت HIV
- عفونت کلامیدیا تراکوماتیس (Chlamydia trachomatis infection)
گروه۲ ( بنا به نیاز ) :
- سیتومگا لی (Cytomegaly)
- آبله مرغان (Chickenpox, varicella-zoster virus infection))
- توکسوپلاسموز (Toxoplasmosis)
- بیماری پنجم، اریتم عفونی (Parvo virus B۱۹, Erythema infectiosum)
- لیستریوز مادر زادی (Congenital listeriosis )
- کاندیدا (Vaginal mycosis)
- استرپتوکوکهای گروه B
- عفونتهای مجاری ادرار در دوران بار داری ( و در افراد سالخورده )
- عدم ایمنی بر علیه کزاز
تست های گروه ۲ برای غربالگری تعریف نشده اند و معمولا بنا بر نیاز و تشخیص پزشک به اجراء گذارده میشوند . برای کسب اطلاعات بیشتر به بروشورهای اطلاع رسانی مربوطه مراجعه نمائید .
سفلیس ، عفونت با ترپونما پالیدوم
Syphilis (infection with the Treponema pallidum)
آزمایش خون برای سفلیس ( تست غربالگری TPHA ) در شروع حاملگی، بمنظور تشخیص عفونت با عامل عفونی صورت میگیرد . چنانچه نتیجه آزمایش مثبت باشد، میتوان بلافاصله بدرمان آن پرداخت و از سرایت آن به جنین جلوگیری کرد .
بیماری سفلیس تحت چهار مرحله (primary, secondary,latency, tertiary) پیش میرود . این عفونت معمولا از راه تماس جنسی و با واسطه بافت مخاطی به مادر سرایت کرده و از طریق جفت به جنین منتقل میگردد . عفونت جنین معمولا پس از ماه چهارم حاملگی صورت میگیرد . بدون معالجه مادر ، ریسک سقط جنین ، تولد زود رس و بیماری خطیر کودک (تجمع آب در جنین) افزایش یافته و میتواند سبب مرگ کودک گردد .
سرخجه (Rubella)
سرخجه معمولا تحت عنوان یک بیماری بی خطر دوران کودکی و غالبا بدون علامت، شناخته شده است . عفونت اولیه در دوران بارداری یک واقعه بیم آور محسوب میشود ، زیرا ممکن است که موجب نقص های سخت، نظیر نقصهای قلب، چشم (کاتاراکت) و ناشنوائی داخلی در کودک گردد .
بطور کلی باید گفت که آندسته از زنان بار دار تحت ریسک قرار دارند که فاقد آنتی بادیهای محافظت کننده میباشند . بنابراین این مسئله از اهمیت خاصی برخوردار است که تست Rubella IgG ELISA در چهار چوب مراقبت های قبل از تولد (antenatal care) انجام شود . چنانچه بر اساس مدارک موجود وجود آنتی بادی محرز باشد، انجام این تست لازم نخواهد بود .
هپاتیتB در زنان بار دار – (Hepatitis B)
تشخیص هپاتیت B با اندازه گیری آنتی ژن (HBs-Ag) در سرم زن حامله شروع میشود. پس از هفته ۳۲ حاملگی بهتر است که تست حتی المقدور نزدیک به زمان وضع حمل انجام شود . در مواردیکه بیمار ایمن باشد ( مثلا پس از واکسیناسیون ) اجرای این تست لازم نخواهد بود .
هدف از غربالگری HBs-Agتشخیص زود هنگام ابتلاء مادر به هپاتیت قبل از وضع حمل است . بدین ترتیب میتوان کودکان متولد شده از مادران HBs-Ag مثبت را بلافاصله پس از تولد تحت درمان واکسیناسیون فعال/غیر فعال و بعبارت دیگر محافظت قرار داد. حدود ۵۰% از نوزادان ممکن است که در حین تولد دچار عفونت با ویروس هپاتیت B شوند . افرادیکه مبتلا به هپاتیت مادرزادی هستند تحت ریسک بالاتری از عفونت مزمن ، سیروز و کارسینوم کبد قرار دارند .
مهم ترین پارامترها در تشخیص هپاتیت B و مورد استفاده آنها در زنان حامله بقرار زیرند :
- آنتی ژنHBs-Ag در تست غربالگری : تشخیص هپاتیت B در زن حامله
- Anti-HBc (IgG) : تشخیص فرم مزمن هپاتیت
- Anti-HBc (IgM) : تشخیص عفونت تازه
- HB-virus-DNA : تشخیص شدت عفونت زائی
- آنتی ژنHbe-Ag : تشخیص شدت عفونت زائی
- Anti-HBs : تشخیص ایمنی و کنترل واکسیناسیون
HB-virus-DNA ، Hbe-Ag و عفونت زائی :
HB-virus-DNA اطلاعات کمّی در رابطه با میزان عفونت ارائه میدهد . بعبارت دیگر توسط این تست میتوان درجه عفونت زائی را به بهترین وجه مشخص نمود . انجام تست مذکور در عموم موارد HbsAg مثبت لازم است . قابل توجه است که غلظت ویروس یا بار ویروسی با میزان عفونت نسبت مستقیم دارد .
HbeAg
یک تست اضافی در تعیین درجه عفونت زائی ویروس محسوب میشود. مثبت بودن HbeAg بمنزله عفونت زائی بالای ویروس میباشد . ولیکن منفی بودن آن بهیچ وجه عفونت زائی ویروس را نفی نمیکند . بطور کلی باید عموم افراد HbsAg مثبت را عفونی بحساب آورد .
مهم ترین پارامترهای تشخیص هپاتیت B در جدول زیر آورده شده اند :
هپاتیت B | HBsAg | Anti-HBc IgM | Anti-HBc IgG | HBV-DNA | Hbe-Ag | Anti-HBs |
حاد | + | + | ||||
مزمن | + | + | ||||
عفونت زائی | + | + | ||||
هپاتیت در گذشته | + | + | ||||
واکسیناسیون | + |
عفونت اچ آی وی (human immunodeficiency virus)
تست HIV را باید عموما در شروع دوران بارداری انجام داد . البته موافقت بیمار برای انجام تست مزبور ضروری است و پزشک معالج در هر مورد مشاوره لازم را به بیمار خواهد داد .
اطلاع از عفونت HIV در یک زن بار دار از اهمیت خاصی برخوردار است . تشخیص عفونت این امکان را فراهم میسازد که با اتخاذ درمان مناسب، ریسک انتقال عفونت HIV به جنین را تقلیل داد . درمان در درجه اول شامل مادر قبل از وضع حمل شده ضمن آنکه استفاده از سزارین، درمان کودک بعد از تولد و جلوگیری از شیر دادن توسط مادر نیز مورد بررسی قرار گرفته و تصمیم گیری میشود .
تشخیص کلامیدیاها chlamydia trachomatis
عفونت دستگاه تناسلی زن با عامل تراخم یکی از شایعترین عفونتها در سطح جهان است که از طریق تماس جنسی انتقال پیدا میکند . نتیجه این امر درد مزمن در ناحیه زیر شکم، ناباروری و یا حاملگی خارج از رحم میباشد . نوزادان این گروه از زنان ممکن است که گرفتار التهاب ملتحمه چشم و پنومونی شوند . بعلاوه ریسک پاره شدن زود رس کیسه و تولد نوزاد نارس افزایش پیدا میکند .
پیشنهاد مراجع علمی مبنی بر این است که تشخیص مولد تراخم توسط یک تست غربلگری در عموم زنان بار دار انجام شود . در حال حاضر انجام این تست بروش PCR قابل انجام است .
مراجع :
- Labor und Diagnose
- AusgewählteThemen für Gynäkologen labor Limbach germany .
- Infectious diseases in pregnancy, screening programme Uk national screening committee ۲۰۱۰
جلوگیری از بیماریهای عفونی در ماههای زمستان
- در مرحله نخست باید واکسیناسیون بر علیه آنفلوآنزا (گریپ) را مطرح نمود که تا بحال ،خاصه در افراد سالخورده، کمتر مورد استفاده قرار گرفته است. این در حالیست است که هر سال بخشی از بیماران سالخورده جان خود را بعلت ابتلاء به گریپ از دست میدهند.
بنابراین اولین توصیه ما اینست که به واکسیناسیون ضد آنفلوآنزا مبادرت ورزید.
- در مرحله دوّم استفاده از داروهائی است که انسان را در مقابل بیماریهای مشابه عفونی حفظ میکنند. برای این منظور میتوان از ترکیبات خنثی کننده نورآمینیداز نظیر Tamiflu و یا Relenza که از رشد و تکثیر ویروسها جلوگیری میکنند،استفاده کرد.این گونه داروها را میتوان پس از مشاوره و تجویز توسط پزشک تهیه و جهت استفاده در داروخانه منزل آماده داشت. در صورت بروز گریپ همگانی ( و یا گریپ مرغی) ممکن است که احتمالآ این دارو باندازه کافی در داروخانه ها در دسترس نباشد.
- در مرحله سوّم بهره گیری صحیح از ویتامین D است.
از حدود سال ۱۸۶۰ این اطلاع در دست بوده است که بیماران مبتلا به عفونتهای سخت نظیر بیماری سل در صورت تماس بهتر با نور خورشید ممکن است حتی به معالجه کامل دست پیدا نمایند. همچنین در سال ۱۹۳۰ پزشکان آنزمان به این نکته پی برده بودند که کودکان مبتلا به راشیتیسم اغلب به انواع عفونتها دوچار شده و بعنوان مثال در رابطه با برخی عفونتها نظیر سیاه سرفه جان خود را از دست میدهند. این در حالیست که کودکان سالم در عین اینکه به بیماری سخت سیاه سرفه مبتلا میشوند امآ بندرت و بسیار کمتر با خطر مرگ مواجه میگردند. این اطلاعات و اهمیت ویتامین D متاسفانه در طی زمان دوباره بدست فراموشی سپرده شد. بر اساس آمار موجود بسیاری از افراد سنین بالای ۵۰ سال در ماههای پائیز و زمستان دوچار کمبود ویتامین D میشوند.
آنطور که یکی از پژوهشهای نوین (randomised and placebo controlled) نشان میدهد تجویز ۸۰۰ واحد ویتامین D در روز بمدت ۵ سال، میزان مرگ و میر در افراد سنین بالای ۶۵ سال را در مقایسه با گروه دریافت کننده ماده غیر فعال سمبولیک (placebo) تا ۱۲% کاهش میدهد.بعلاوه میزان شکستگی استخوان در گروه دریافت کننده ویتامین D تا ۳۳% کمتر بوده است.
- در مرحله چهارم بهره گیری از داروهای مولتی ویتامین و عناصر کم نیاز قرار دارد
تشخیص و درمان:
توصیه ما بشرح زیر است:
اندازگیری ۲۵OH-Vitamin D یکبار در تابستان و یکبار در زمستان. در صورتیکه میزان ویتامین D کمتر از میزان طبیعی ۲۰µg/L باشد، تجویز ویتامین D تحت کنترل پزشک توصیه میشود. طول زمان درمان بستگی به غلظت ویتامین دارد که ممکن است شامل تنها فصل زمستان و یا تمام سال گردد. بعلاوه بهتر است که علاوه بر آن یک ترکیب مولتی ویتامین همراه با عناصر کم نیاز نیز تجویز گردد.
کنترل ۲۵OH-Vitamin D، شش ماه پس از شروع درمان توصیه میشود.
موقعیت ترکیبات آنتی اکسیدان در بدن
Antioxidant Status
در رابطه با واکنشهای متابولیکی مختلف در بدن انسان علاوه بر تولید „ فوضولات و یا مواد زائد“ که باید دفع شوند ، ترکیبات جانبی دیگری نیز ظاهر میشوند که بعضآ در بدن مورد استفاده قرار میگیرند. قابل توجه اینکه این ترکیبات ممکن است که در شرایط خاص برای بدن زیان آور باشند. در جریان اکسیداسیون یا سوخت و ساز، ترکیبات دارای اثر تهاجمی بالا که رادیکالهای آزاد نامیده میشوند، ایجاد میگردند. از لحاظ شیمیائی مواد مذکور در سطح ملکولی حامل یک تک الکترون (غیر جفت) در مدار خارجی میباشند (a single unpaired electron in an outer shell) که فعال بودن و واکنش زائی خارق العاده آنها را در پی دارد.
رادیکالهای آزاد تنها دارای اثر تخریبی نیستند، بلکه در بدن انسان مورد استفاده نیز قرار میگیرند. از جمله خواص مهم و مثبت این رادیکالها میتوان به بهره گیری از آن در دفاع از بدن در مقابل باکتریها، کشتن آنها و یا جلوگیری از ایجاد سلولهای بدخیم و دفع آنها اشاره نمود. در بدن سالم همواره یک سیستم دفاعی در حال انجام وظیفه بوده و از بدن در کلیه جهات محافظت میکند. بعبارت دیگر این سیستم بعنوان گیرنده رادیکالهای آزاد از یکطرف از اثر تخریبی آنها جلوگیری کرده و از طرف دیگر بنا به احتیاج بخشی از آنرا در اختیار بدن قرار میدهد. واکنشهای التهابی در بدن، سمهای موجود در محیط زیست و یا همچنین افزایش استرس میتوانند ظرفیت سیستم آنتی اکسیدان را تحت فشار قرار داده و از کارآئی آن بکاهند. نتیجه این امر ظهور عدم توازن در این سیستم است. در این گونه موارد اثر تخریبی سیستم مذکور برتری پیدا میکند. این وضعیت را که از عدم تناسب بین تولید و تجزیه ترکیبات مربوطه ناشی میشود „ استرس اکسیدائی “ مینامند.
دو گروه علل خارجی و داخلی از علل ایجاد استرس اکسیدائی محسوب میشوند:
- تغذیه نامناسب
- استرس ( فیزیکی و روانی)
- عمل جراحی
- بیماری قند
- اختلالات متابولیسم چربیها
- افزایش هوموسیستئین خون
- اختلالات مزمن در عمل کلیه ها
- بیماریهای همراه با واکنشهای التهابی
- پرتوهای یونیزان و ماوراء بفش
- عوامل زیست محیطی نظیر اوزون و نیتریک اکسید و فلزات سنگین
- نیکوتین و الکل
- برخی از داروها نظیر سیتواستاتیکها (سم سلولی)
همچنین عوامل ژنتیکی نیز میتوانند فعالیت آنزیمهائی را که وظیفه سم زدائی را بعهده دارند، محدود کنند.
مکانیسمهای متعددی میتوانند در رابطه با جلوگیری از واکنشهای اکسیدائی و تولید رادیکالهای آزاد مؤثر واقع شوند. بعنوان مثال آنزیمهای گلوتاتیون ردوکتاز/پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسیددیس موتاز از عوامل مؤثر داخلی محسوب میشوند که این وظیفه را بعهده دارد. اما برخی از ویتامینها و عناصر کم نیاز نیز از عوامل خارجی بسیار مهم این سیستم حفاظتی بشمار میروند. آنزیمهای مذکور تحت عنوان Total-antioxidative status قابل اندازه گیری هستند.
- ویتامین C یک ترکیب محلول در آب است که از اثر ضد اکسیداسیون قابل توجهی برخوردار میباشد. این ویتامین در عین حال ویتامین E داخل سلولی را که دارای خواص ضد اکسیداسیون است، احیاء و ترمیم مینماید.
- ویتامین E بعنوان یک آنتی اکسیدان لیپوفیل از اکسیداسیون LDL جلوگیری میکند. LDL – کلسترین اکسید شده یک ریسک قابل توجه در رابطه با تصلب شرائین و پیشرفت آن محسوب میشود. ویتامین E در حقیقت به مجموعه ای از۸ ترکیب مختلف اطلاق میشود که بخصوص اسیدهای چرب اشباع نشده را در مقابل رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. ویتامین E از طریق تغذیه وارد بدن شده و بحد وفور در روغن آفتاب گردن و روغن تخم کتان یافت میگردد.
در کنار ویتامین های محلول در آب و در چربی، عناصر کم نیاز نیز نقش مهمی در رابطه با ترکیبات آنتی اکسیدان ایفا میکنند. بخصوص قابلیت ذخیره ویتامینهای محلول در آب بسیار کم است و باید باندازه کافی و مستمر وارد بدن گردند.این مسئله در مورد عناصر کم نیاز که در بدن تولید نمیشوند صادق است.
- سلنیوم (Se) بخصوص در گلبولهای قرمز یافت میشود که بهمراه ویتامین E جدار این سلولها و بطور کلی عموم غشاء های لیپیدی (Lipid membrane) را محافظت میکند. سلنیوم بعلاوه بعنوان محرک سیستم ایمنی و داشتن اثر ضد التهابی برای بدن انسان مورد نیاز است. و بالاخره سلنیوم جهت واکنش گلوتاتیون- پراکسیداز کار برد دارد.
- روی (Zn) برای انسان یک عنصر کم نیاز مهم محسوب میشود که دارای کاربرد های متعدد است. نخست آنکه بعنوان یک گیرنده بسیار فعال از توان مقابله با رادیکالهای آزاد برخوردار است و ثانیآ نقش قابل توجهی در رابطه با تنظیم و عمل سیستم ایمنی ایفا میکند. بعلاوه روی جهت واکنش آنزیم سم زدا یعنی سوپراکسید- دیس موتاز مورد نیاز بدن انسان است.
بیماریهای زیر در رابطه با استرس اکسیدائی مطرح هستند:
- تصلب شرائین یا آرتریو اسکلروز (آهکی شدن دیواره عروق ناشی از LDL – اکسید شده)
- ایجاد سرطان (carcinogenesis)
- آسیب اکسیدائی DNA یا ایجاد نقص در کد ژنتیکی
- بیماریهای التهابی و روماتیسمی
- آرتریت روماتوئید
- اختلال در عمل غده تیروئید
- بیماریهای استحاله ای سیستم عصبی (degenerative) نظیر بیماری آلزهایمر وپارکینزون
- بیماری دیابت
- آب مروارید (cataract) و Macula degeneration
همانطور که در فوق به آن اشاره شد بدن انسان جهت برقرار ساختن ظرفیت ضد اکسیدائی احتیاج مبرمی به ویتامینها و عناصر کم نیاز دارد. آنچه که باید مورد توجه قرار گیرد آنکه تولید برخی از آنها در بدن ممکن نیست. بنابراین لازمست که ورود مطمئن و مستمر آنها به بدن تحت نظر قرار داشته باشد. چنانچه تحت شرایط سخت، نظیر سنین رشد، حاملگی، بیماریهای سخت التهابی، اعتیاد به نیکوتین و الکل، شیمی درمانی و پرتودرمانی و افزایش استرس سیستم محافظت کننده، ناتوان و شکننده گردد، در آنصورت علاوه بر تغذیه ممکن است که تجویز اضافی مواد حیاتی مورد بحث لازم باشد.
البته ممکن است که بدون قرار گرفتن در شرایط خاص و سخت نیز کمبود ویتامینها و عناصر کم نیاز عارض گردد. در اینصورت نیز جهت تقویت سیستم ایمنی تجویز مواد حیاتی لازم خواهد بود.
تنها یک سیستم ایمنی پایدار میتواند بدن را در مقابل ظهور سرطان و بیماریهای خود ایمنی و پیری زود رس حفظ نماید.
همچنین بمنظور افزایش توان جسمی و روانی نیز باید هموراه مقدار لازم از و یتامینها و عناصر کم نیاز در اختیار بدن قرار گیرند. در برخی ازموارد که نیاز مبرم و فوری مطرح باشد باید تجویز از راه تزریقی صورت گیرد.
در رابطه با اجرای برنامه „ ضد پیری“ یا (Anti-aging concept) بمنظور پایدار ساختن سلامتی و پر نشاط بودن در سنین پیری نیز تجویز اضافی ویتامینها و عناصر کم نیاز با نظر پزشک ، الزامی است.
جهت تشخیص تنها به تعداد اندکی از آزمایشها نیاز است که کنترل کلی سیستم را مقدور میسازد. در صورت نیاز میتوان از تعیین میزان رزرو عناصر کم نیاز و ویتامینها نیز استفاده نمود.
سیستم HPLC برای اولین بار در استان یزد در این آزمایشگاه راه اندازی گردید. آزمایشات دارویی و اسیدهای آمینه در اسرع وقت جوابدهی میگردد.
مقدار نرمال آزمایشات هورمونی زنانه) (LH,FSH,PROLACTIN
آزمایش LH :
در این آزمایش میزان هورمون جسم زرد ( LH ) در خون و ادرار اندازه گیری می شود. هورمون LH در غده ی هیپوفیز تولید می شود.
· در خانم ها هورمون LH چرخه قاعدگی و تخمک گذاری را تنظیم می کند. میزان هورمون LH در بدن خانم ها با تغییرات چرخه قاعدگی تغییر می کند. افزایش سریع LH فقط قبل از تخمک گذاری و در میانه چرخه قاعدگی ( روز ۱۴ از سیکل ۲۸ روزه ) اتفاق می افتد.
این افزایش میزان هورمون، اوج LH نامیده می شود. میزان هورمون جسم زرد و هورمون محرک فولیکول در طول یک ماه در چرخه قاعدگی با هم بالا و پایین می روند.
· در آقایان LH باعث تحریک تولید تستوسترون می شود که نقش مهمی در تولید اسپرم دارد.
علت انجام این آزمایش چیست؟
آزمایش اندازه گیری هورمون جسم زرد به دلایل زیر انجام می شود:
· کمک به بررسی علت ناتوانی یک زن و شوهر برای باردار شدن ( بررسی علل ناباروری ).
آزمایش LH به طور معمول برای کمک به ارزیابی موارد زیر استفاده می شود:
– تخمک گذاری در خانم ها
– تعداد اسپرم ها در آقایان
· کمک به بررسی مشکلات چرخه قاعدگی مثل قطع شدن و یا نا منظم شدن عادت ماهانه.
همچنین می تواند به تشخیص اینکه خانمی در شرف یائسگی هست یا که خیر کمک کند.
· تشخیص بلوغ زودرس در کودکان. بلوغ زودرس در دختران قبل از سن ۹ سالگی است و در پسران قبل از سن ۱۰ سالگی است.
· تشخیص بلوغ دیر رس
· تعیین زمانی که یک خانم تخمک گذاری می کند.
· بررسی تحریک تخمک گذاری در اثر درمان
آمادگی های لازم برای انجام این آزمایش چیست؟
بسیاری از داروها مثل سایمتیدین، کلومیفن، دیجیتال ها، و لوودوپا می توانند نتیجه آزمایش را تغییر دهند. شما باید در مورد قطع مصرف بعضی از داروها ( مثل داروی ضد بارداری ) با پزشک مشورت کنید. مصرف داروهای ضد بارداری که حاوی استروژن یا پروژسترون و یا هر دو هستند، باید ۴ هفته قبل از انجام این آزمایش قطع شوند.
اطمینان داشته باشید که پزشک شما یک لیست از داروهایی که نباید مصرف کنید، به شما ارائه می دهد.
اگر در ۷ روز گذشته آزمایشی انجام داده اید و مواد رادیواکتیو استفاده کرده اید، حتما به پزشک اطلاع دهید. ( آزمایشاتی مثل اسکن تیرویید و یا اسکن استخوان )
مصرف ماده ی رادیو اکتیو می تواند در آزمایش LH تداخل ایجاد کند.
تاریخ اولین روز چرخه قاعدگی خود را به پزشک اطلاع دهید. اگر در روز اول لکه بینی داشتید، روز اول زمانی حساب می شود که خونریزی کامل داشته باشید.
با پزشک خود در مورد نگرانی که در مورد آزمایش دارید صحبت کنید٬ احتمال خطر آن ٬نحوه انجام آزمایش یا نتایج احتمالی آزمایش. این کار به شما کمک می کند که اهمیت این آزمایش را متوجه شوید٬ (پر کردن فرم اطلاعات پزشکی).
این آزمایش چگونه انجام می شود ؟
· از طریق خون گیری و یا نمونه ادرار
برای خانم ها ممکن نیاز باشد برای اندازه گیری دقیق LH نمونه گیری بیش از یک بار انجام شود. ممکن است چندین نمونه خون در یک روز گرفته شود و یا ممکن است در چند روز پشت سر هم نمونه گیری انجام شود.
آزمایش ادرار برای بررسی تخمک گذاری:
اگر هدف بررسی تخمک گذاری باشد، نمونه ادرار اول صبح مورد بررسی قرار می گیرد.
نتیجه :
آزمایش اندازه گیری هورمون جسم زرد، میزان این هورمون را در خون و ادرار اندازه گیری می کند.میزان LH به سن و وضعیت بلوغ فرد بستگی دارد و در زنان به چرخه قاعدگی نیز مربوط می شود.
آزمایش ادرار تنها برای تشخیص وجود تخمک گذاری و یا عدم وجود تخمک گذاری است.
میزان طبیعی LH :
جدول زیر که مقادیر مرجع نامیده می شود و فقط برای راهنمایی است. این مقادیر از یک آزمایشگاه با آزمایشگاه دیگر متفاوت است٬ و آزمایشگاهی که شما مراجعه می کنید ممکن است میزان مقادیر نرمال آن با مقادیر این جدول متفاوت باشد. جواب آزمایش باید میزان نرمالی را که آن آزمایشگاه استفاده می کند، داشته باشد.
مرحله ی فولیکولی | ۱.۶۸–۱۵ IU/L |
اوج میانه ی سیکل | ۲۱.۹–۵۶.۶ IU/L |
مرحله ی لوتئال | ۰.۶۱–۱۶.۳ IU/L |
زنان پس از قاعدگی | ۱۴.۲–۵۲.۳ IU/L |
مردان | ۱.۲۴–۷.۸ IU/L |
آزمایشات خانگی ادرار فقط تخمک گذاری و یا عدم تخمک گذاری را تشخیص می دهد. نتیجه این آزمایش یا مثبت است و یا منفی ( که به آن آزمایش کیفی می گویند)
شرایط بسیاری می تواند میزان LH را تغییر دهد. پزشک نتیجه غیر طبیعی مرتبط با علایم بالینی شما را مورد بررسی قرار می دهد.
افزایش میزان LH
افزایش میزان LH ممکن است به دلایل زیر دیده شود:
· عدم تخمک گذاری
· نداشتن فعالیت تخمدان ها به علت یائسگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک ( PCOS) و یا آسیب دیدن در اثر شیمی درمانی.
· بلوغ زودرس در دختران جوان.
افزایش میزان LH در مردان ممکن است به دلایل زیر باشد:
· فقدان بیضه و یا خارج کردن آن
· عدم عملکرد بیضه ها در اثر عمل جراحی و یا بیماری اوریون، در معرض اشعه x بودن، سرطان ،شیمی درمانی و یا جراحت.
· سندرم کلاین فلتر.
کاهش میزان LH
کاهش میزان LH در خانم ها و آقایان ممکن است به دلایل زیر دیده شود:
· بی اشتهایی
· نارسایی غده هیپوفیز
· استرس
· کاهش وزن
چه عواملی بر نتیجه آزمایش تاثیر می گذارد؟
عواملی که ممکن است بر نتیجه آزمایش تاثیر بگذارد، عبارتند از:
· مصرف برخی هورمون ها مثل داروهای حاوی استروژن و یا پروژسترون ( مثل داروهای جلوگیری از بارداری)
· مصرف داروهایی مثل کلومیفن، اسپیرونولاکتون، نالوکسون، فنوتیازید و داروهای ضد تشنج
· انجام عکس برداری تشخیصی مثل اسکن تیرویید و یا اسکن استخوان که در آن از ماده ی رادیو اکتیو استفاده می شود در حدود ۷ روز قبل از انجام آزمایش LH.
بررسی ها :
· اگر دارویی که حاوی تستسترون، پروژسترون و یا استروژن است مصرف می کنید ( داروهای ضد بارداری) از پزشک در مورد قطع کردن این داروها قبل از آزمایش LH سوال کنید.
· شما می توانید کیت خانگی این آزمایش را از داروخانه ها تهیه کنید. این کیت به تشخیص روز باروری چرخه قاعدگی در خانم ها کمک می کند.
· سایر آزمایشات برای بررسی تخمک گذاری عبارتند از: اندازه گیری درجه حرارت بدن، بررسی میزان پروژسترون بعد از تخمک گذاری در سیکل قاعدگی و تغییرات موکوس گردن رحم.
·
آزمايش هورمون محرک فولیکول (FSH)
هورمون محرک فولیکول (FSH)، توسط غده هیپوفیز در مغز ساخته مي شود. کنترل تولید FSH، سیستم پیچیده اي است که هورمونهای تولید شده توسط غدد تناسلی (تخمدان ها یا بیضه)، هیپوفیز و هیپوتالاموس را درگير مي كند.
● اعمال FSH :
در مرد : اثر بر لوله هاي اسپرم ساز و تحريک ساخته شدن اسپرم
در زن : اثر بر فوليکول و تحريک ترشح استروژن از آن
FSH در زنان رشد و بلوغ تخمك ها در تخمدان در فاز فولیکولی سيكل قاعدگی را تحریک می کند. FSH در مردان بیضه ها را براي تولید اسپرم بالغ تحریک مي كند و همچنین تولید پروتئین های متصل به آندروژن را پيش مي برد. سطوح FSH در مردان پس از بلوغ نسبتا ثابت است.
در نوزادان و کودکان، سطح FSH در مدت کوتاهی پس از تولد افزایش مي يابد، سپس تا سطوح بسیار پایین افت مي كند (تا ۶ ماه در پسران و ۱-۲ سال در دختران). در حدود ۶-۸ سال، سطوح FSH دوباره قبل از شروع بلوغ و توسعه ویژگی های ثانویه جنسی افزایش مي یابد.
● علت درخواست تست
اين تست برای ارزیابی عملکرد هیپوفیز بيمار، شامل مسائل باروری، نارسایی غدد جنسی، مسائل دوران بلوغ یا تومورهای هیپوفیز؛ هنگامی که فرد دچار مشکل حامله شدن یا دوره قاعدگی نامنظم است؛ وقتی که پزشک فکر می کند که بيمار دارای علائم اختلالات هیپوفیز یا هیپوتالاموس است یا علائم بیماری تخمدان یا بیضه دارد؛ یا هنگامی که پزشك مشکوک شود که کودک بلوغ جنسی تأخيري يا زودهنگام دارد؛ در مردان و زنان، به عنوان بخشی از اقدامات لازم براي ناباروری و اختلالات هیپوفیز یا غدد جنسی؛ هنگامي که سيكل قاعدگی زن متوقف يا نامنظم شده، برای تعیین اين كه آيا زن وارد دوره یائسگی شده يا نه، درخواست مي شود.
● در چه شرایطی تست افزایش می یابد
در زمان یائسگی، عملكرد تخمدانها متوقف مي شود و سطح FSH افزایش مي يابد. افزایش سطح LH و FSH در نارسایی اولیه تخمدان دیده می شود.
در مردان، سطح بالاي FSH ممکن است نشان دهنده نارسایی اولیه بیضه باشد كه می تواند به علت نقص در رشد بیضه یا آسیب بیضه باشد. بلوغ زودرس در نوجوانان سطح LH و FSH را افزايش مي دهد. FSH با بالا رفتن سن و در افراد سیگاری افزایش می يابد.
● در چه شرایطی تست کاهش می یابد
سطوح پایین LH و FSH در نارسایی ثانویه تخمدان دیده می شود. بلوغ ديررس در نوجوانان سطح LH و FSH را كاهش مي دهد.
● تست هاي تكميلي
Total estrogens, Estradiol, LH, Testosterone, Progesterone
● طریقه جمع آوری نمونه
نمونه خون از طريق فروبردن سوزن داخل ورید بازو به دست مي آيد. گاهي اوقات نمونه ادرار تصادفی جمع آوري می شود، اما به دليل ترشح چرخه اي FSH، ممکن است جمع آوري ادرار۲۴ ساعته درخواست شود. با اندازه گیری سطوح FSH تولید شده در طی یک دوره ۲۴ ساعته، تغييرات سطح FSH كه در طول روز دیده مي شود، می تواند به حداقل برسد.
● تداخلات دارويي
نتایج FSH می تواند با استفاده از سایمتیدین، کلومیفن، دیژیتاليس و لوودوپا افزایش یابد. نتایج FSH می تواند با قرص هاي جلوگيري از بارداري، فنوتیازین ها و درمان های هورموني کاهش يابد.
● اطلاعات تكميلي
FSH اغلب همراه با آزمايش های دیگر( LH، تستوسترون، استرادیول و پروژسترون) در اقدامات لازم براي ناباروری در مرد و زن، هر دو مورد استفاده قرار مي گيرد. سطوح FSH همچنين در بررسي بی نظمی های قاعدگی و برای کمک به تشخیص اختلالات هیپوفیز یا بیماری های مربوط به تخمدان ها یا بیضه مفید هستند. سطح FSH برای کمک به تعیین علت تعداد کم اسپرم در مردان استفاده می شود.
در کودکان، FSH و LH براي تشخیص بلوغ تأخیري و زودرس استفاده می شود.
در زنان، سطوح LH و FSH می تواند به افتراق بین نارسایی اولیه تخمدان (نارسایی خود تخمدان ها یا عدم توسعه تخمدانها) و نارسایی ثانویه تخمدان (نارسایی تخمدان ها به علت اختلالات هیپوفیز یا هیپوتالاموس) کمک كند.
● آمادگي بيمار
آمادگي خاصي لازم نيست
● زمان نمونه گيري
نمونه خانم باید در زمان های خاصی از سيكل قاعدگی جمع آوری شود.
● نوع نمونه
نمونه خون از وريد بازو؛ گاهي نمونه ادرار تصادفي، يا ادرار ۲۴ ساعته
● تغییرات FSH در سیکل قاعدگی و اختلالات آن در ناباروری
در ابتدای سیکل قاعدگی (که با خونریزی همراه است) غدة آدنوهیپوفیز، هورمونهایLH [۱] و FSH[۲] را ترشح میکند. FSH با تأثیر بر سلولهای گرانولوزای فولیکولها، گامتوژنزیس را برای تکامل فولیکولها و تولید اووسیت را تحریک میکند.
ترشح FSH تحت کنترل دو کمپلکس پروتئینی به نام اکتیوین[۳] وInhibin است. اکتیوین باعث تحریک و Inhibin سبب مهار ترشح FSHمیشود. در زنان این دو ترکیب از تخمدان، غدة هیپوفیز و جفت ترشح میشوند.
در ابتدای فاز فولیکولار با تأثیر FSH روی سلولهای گرانولوزای فولیکولها، تولید Inhibin B افزایش مییابد. همزمان با افزایش Inhibin B، FSH در انتهای فاز فولیکولار کاهش مییابد و زمانى که تخمک آزاد مىشود ميزان هورمون FSH کاهش بیشتری پیدا میکند (در این مرحله به احتمال زیاد Inhibin A مترشحه از جسم زرد نیز نقش دارد)، اما اگر تخمکى آزاد نشود، ميزان اين هورمون همچنان بالا مانده، احتمالاً هیپوفیز تلاش مىکند تا تخمدان را به اين آزادسازى تخمک تحريک کند.
در انتهای فاز لوتئال، جسم زرد تحلیل رفته، تولید استروژن و پروژسترون کاهش و در نتیجه FSH افزایش مختصری مییابد (که به نظر میرسد نقش مهمی در آغاز سیکل بعدی داشته باشد). کاهش استروژن و پروژسترون (به ویژه استرادیول) در ابتدای سیکل قاعدگی سبب میشود اثر مهارکنندة ترشح FSH حذف و یک پیک افزایش FSH در روز سوم قاعدگی ایجاد شود.
وقتی قطر فولیکولها به حدود ۱۰-۸ میلیمتر میرسد (روز ۷- ۵ سیکل) تولید استروژنها به ویژه استرادیول به ميزان قابل توجهی افزایش مییابد که به نوبة خود باعث رشد بیشتر فولیکول شده و از طرف دیگر موجب رشد و نمو لایة اندومتر رحم نیز میگردد. در ابتدا افزایش اندک در مقدار استروژن، مانع از ترشح بیشتر LH و FSH میشود، اما هرچه فولیکول به بلوغ نزدیکتر میشود، مقدار ترشح استروژن نیز بیشتر میشود.
پاسخ آدنوهیپوفیز به میزان بالای استروژن (در فاصلة روزهای ۱۲ تا ۱۳ سیکل قاعدگی) افزایش ترشح LH است که این کار را از طریق فیدبک مثبت بر هیپوتالاموس و افزایش ترشح GnRH[۴] انجام میدهد. مکانیسم این تغییر فیدبک از منفی به مثبت تحت تأثیر استرادیول ناشناخته است.
همزمان با نزدیک شدن به حوالی دورة یائسگی، تخمدانها شروع به مقاومت در برابر هورمون FSH کرده و در نتیجه غدة هیپوفیز، FSHبیشتری تولید میکند تا سطح استروژن را بالا نگه دارد؛ این حالت سبب بینظمی سیکل قاعدگی شده و خونریزیهای شدید و غیر قابل پیشبینی در طول پریودها رخ خواهد داد.
عدم وجود پریود در یک سال و سطح FSH بالای ۳۰ تا ۴۰ mIU/mL نمایانگر آغاز دوران یائسگی است.
با توجه به اینکه میزان FSH در حوالی دورة یائسگی پر افت و خیز است، تنها یک نتیجة آزمایش FSHبرای تشخیص یائسگی کافی نیست. هورمون FSH در زنانى که ذخیرة تخمک در تخمدان آنها کم است نیز افزایش می یابد.
افزایش پایدار FSH نشانة آن است که فیدبک منفی نرمال
.برای اولین بار در استان یزد در آزمایشگاه پارس، اندازه گیری سرب خون و مایعات بدن انجام می شود.
زمان پاسخگویی حداکثر ۴۸ ساعت می باشد.
سرب یک فلز سمی است که باعث بیشفعالی و اضطراب شده و کشنده است.آلودگی با سرب مختص مصرف کنندگان مواد مخدر نظیر تریاک نمی باشد بلکه به علت آلودگی محیطی، آلودگی آبها و دریاها، استنشاق غبار يا بخارهاي حاوي سرب ، يا خوردن مواد حاوي سرب، همچنین لوازم آرایشی افراد در معرض آلودگی فلزات سنگین مانند سرب و جیوه قرار دارند. منابع سنگین مانند فلزات به هر میزانی در طول زمان برای بدن زیانبار است. با افزایش سطح سرب در بدن دفع سرب از بدن بسيار آهسته صورت گرفته و بنابراين در بدن و به ويژه استخوان ها تجمع مي يابد.
سكونت يا رفت وآمد در خانه هاي قديمي كه رنگ ديوارهايشان حاوي سرب است .غبار ناشي از لباس هاي كارگران صنايع سرب،سرب محلول در آب ناشي از لوله هاي سربي يا لوله هاي لحيم شده با سرب،ظروف سراميكي داراي لعاب حاوي سرب به خصوص اگر غذاهاي نوشيدني هاي اسيدي در آنها نگهداري شود.غذاهاي نگهداري شده در كيسه هاي پشت و رو شده، پلاستيك های نان كه داراي نوشته هايي با جوهرهاي رنگي هستند.خاك و غبار نزديك صنايع سرب،مشاغلي نظير ساخت ظروف سفالي لعاب دار، لحيم كاري با سرب ، نقاش ساختمان ، توليد گلوله هاي سربي ، ساخت شيشه هاي رنگي ، تعمير اتومبيل يا كشتي،تماس شغلي با سرب ـ در مشاغلي نظير لوله كشي ، لوله بُري ، استخراج سرب ، تعمير اتومبيل ، توليد شيشه ، ساخت كشتي ، صنايع چاپ ، توليد پلاستيك ، تصفيه و پالايش سرب ، جوشكاري يا بُرش فولاد، ساختمان سازي ، توليد محصولات لاستيكي ، كار در ايستگاه هاي گاز، توليد باتري ، بازسازي پل و ...همگی از عوامل تشدید کننده حضور سرب در بدن هستند
مسمومیت با سرب برخلاف اکثر مواد دیگر به تدریج و در طی ماهها و حتی سالها اتفاق میافتد. مسمومیت سرب موجب افزایش آرسنیک، جیوه و فلزات سنگین در فرد میشود و به این ترتیب سطح فلزات خون افزایش یافته و این افراد به مرور زمان با گرفتگی دست و پا و فلج شدن برخی اندامها مواجه میشوند.می توان اذعان داشت که كودكان بيشتر از افراد بالغ در معرض خطر قرار دارند زيرا سد خوني ـ مغزي تا قبل از ۳ سالگي تكامل كافي پيدا نكرده و به همین علت مقادير بيشتري سرب می تواند وارد دستگاه عصبي مركزي گردد.رفتارهاي شايع دوران كودكي نظير دست بردن به دهان به طور مكرر خطر ورود سرب از طريق دستگاه گوارش را به طور قابل توجهي افزايش دهد.
پيشگيري
اندازه گيري سطح سرب خون در همه كودكان در سن ۱۲-۹ ماهگي و اندازه گيري مجدد در ۲ سالگي ،بررسي سطح سرب خون براي افراد در تماس شغلي با سرب،مشاوره خانواده درباره منابع احتمالي سرب و روش هاي كاهش مواجهه با سرب .
عواقب مورد انتظار
مسموميت علامت دار سرب بدون هرگونه آسيب مغزي واضح عموماً با درمان بهبود مي يابد، ولي مسموميت مخفي دستگاه عصبي مركزي ممكن است مدت ها تداوم يافته و يا دايمي می گردد.
عوارض احتمالي
تماس طولاني مدت با سرب ممكن است منجر به نارسايي مزمن كليه ، نقرس ، و تشكيل يك خط سربي (آبي تيره ) بر روي بافت لثه گردد.در موارد آسيب مغزي ، اختلالات دايمي (عقب ماندگي ذهني ، اختلالات تشنجي ، كوري ، ضعف عضلاني ) ممكن است بروز كند.همچنین می تواند منجر به مشکلاتی از قبیل اغما، مرگ،سقط جنين و یا فشار خون بالا شود.
از علائم آلودکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مسموميت خفيف تا متوسط که شامل :
لرزش،اختلالات خواب،اختلال در تمركز،
سردرد، استفراغ ، كاهش وزن،
ناراحتي شكمي،
رنگ پريدگي ، خستگي ، خواب آلودگي
تغييرات رفتاري (مثلاً تحريك پذيري(
مسموميت شديد:
احساس طعم فلزي در دهان،
ضعف يا فلج عضلاني،
كرامپ هاي شديد، سفتي جدار شكم،
يبوست
مسموميت مغزي يا انسفالوپاتي ناشي از سرب (كه در كودكان شايع تر است ) با علايم تشنج ، اغما و عوارض بلندمدت شامل نقايص عصبي ، عقب ماندگي تكامل ذهني ، پرفعاليتي مزمن
اندازه گیری
آزمون هاي تشخيصي شامل آزمايش هاي خون و ادرار براي اندازه گيري سطح سرب ، عكس استخوان ها و شكم براي ديدن رسوبات احتمالي سرب در اين نواحي باشد.
درمان و رژیم غذایی:
رژیم غذایی شامل:مصرف مقادير كافي كلسيم و آهن و همچنین رژيم كم چربي جهت كاهش جذب و احتباس سرب می باشد
درمان عبارت است از اجتناب از تماس بيشتر با سرب ، و براي برخي بيماران ، درمان دارويي براي كمك به دفع سرب .
در مواجهه با این مسموميت، بايد به اداره بهداشت محلي اطلاع داده شود. بررسي كامل خانه و محل كار جهت تعيين منبع سرب و بررسي همه اعضاي خانواده از نظر مسموميت با سرب مهم است .
هم اکنون این آزمایشگاه جهت رفاه حال بیماران آزمایش سرب را در حداقل زمان ممکن و در صورت لزوم بصورت اورژانسی انجام می دهد.
بررسی اجمالی آزمایش CBC
برای اینکه از نتیجه آزمایشات با خبر شوید و نگرانی تان قبل از مراجعه به پزشک برطرف شود، تفسیر آزمایش CBC را به روشی ساده برایتان بازگو می کنیم .آزمایش CBC به تفسیر سلول های خونی و پلاکت های خون می پردازد. برای این آزمایش نیازی نیست ناشتا باشید. در ادامه لیستی که در این آزمایش به طور معمول اندازه گیری می شود و حد نرمال برای یک فرد سالم مطرح می گردد. در این بخش ممکن است بسته به نوع آزمایشگاه کمی این اعداد متفاوت باشد اما اگر پزشک شما از نتایج آزمایش اظهار نگرانی نکرد یعنی همه چیز در محدوده نرمال است.
حد نرمال : ۳۵۰۰-۱۰۰۰۰
سلول های سفید خون یا همان(WBC) به مبارزه علیه عفونت ها می پردازند. مقدار بالای این عدد می تواند حاکی از وجود عفونت در بدن باشد. اگر این عدد خیلی بالا باشد احتمال بروز سرطان خون وجود دارد. اما نگران نباشید بالا بودن آن می تواند بر اثر مصرف داروی خاص یا اختلال در سلامتی بدن هم باشد.
به گزارش نبض ما، در ادامه مقدار اعداد، اشکال، و اندازه انواع مختلفی از سلول های سفید خون ذکر می شود. تعداد سلولهای مختلف در نسبت مناسب به یکدیگر در این بخش مطرح گردیده و بی نظمی در این اعداد می تواند عفونت، التهاب، اختلالات خود ایمنی، کم خونی را نشان دهد.
حد نرمال : ۳.۶-۶.۱
میلیون ها سلول قرمز خون (RBC) در بدن ما وجود دارد که در این بخش تنها بخشی سلول های خون ما مورد آزمایش قرار گرفته است. اگر بی نظمی ای در این بخش وجود دارد به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش های بیشتری انجام شود.
حد نرمال : ۳۴-۵۴
به گزارش نبض ما، این قسمت برای تشخیص کم خونی استفاده می شود. این عدد نشان دهنده این است که چقدر از حجم کل خون در بدن از سلول های قرمز خون تشکیل شده است.
حد نرمال : ۱۱.۵-۱۸.۸
سلول های قرمز خون در خود هموگلوبین دارند و این ماده باعث قرمز شدن رنگ خون می شود. از همه مهم تر وظیفه ی هموگلوبین رساندن اکسیژن از ریه ها به تمام بدن با دم و سپس تحویل دی اکسید کربن به ریه ها با بازدم است. مقدار این عدد بسته به جنسیت فرد متفاوت است. پایین بودن این عدد می تواند به علت کم خونی باشد.
حد نرمال : ۸۰-۱۰۰
در تست حجم متوسط گلبول خون (MCV) حجم متوسط گلبول های قرمز خون، و یا مقدار متوسط فضای هر سلول قرمز خون اندازه گیری می شود. بی نظمی در این بخش می تواند به علت کم خونی و یا سندرم خستگی مزمن باشد.
حد نرمال : ۲۷-۳۶
آزمایش MCH به طور متوسط مقدار هموگلوبین در گلبول های قرمز خون معمولی را اندازه گیری می کند. بالا بودن اعداد این آزمایش می تواند کم خونی را هشدار دهد، در حالی که کم بودن این عدد ممکن است کمبود تغذیه ای را نشان دهد.
حد نرمال : ۳۰-۳۷
آزمایش MCHC متوسط غلظت هموگلوبین در یک مقدار خاص از سلول های قرمز خون را گزارش می دهد و در این بخش پایین بودن اعداد این آزمایش می تواند کم خونی را هشدار دهد و بالا بودن این عدد کمبود تغذیه ای را نشان می دهد.
حد نرمال : ۱۱-۱۴.۵
به گزارش نبض ما، در این آزمایش، شکل و اندازه سلول های قرمز خون اندازه گیری می شود. بالا و پایین بودن RDW از حد نرمال بیماری کبد، کم خونی، کمبودهای تغذیه ای را نشان می دهد.
حد نرمال : ۱۲۰-۴۵۰
پلاکت ها بخش های کوچکی از سلول های درگیر در لخته خون می باشند. کم یا زیاد بودن پلاکت های خون می تواند بر لخته شدن خون تاثیر بگذارد. تعداد پلاکت ها می تواند نشان یک بیماری باشد.
حد نرمال : ۶-۱۳
در این تست به محاسبه اندازه متوسط پلاکت ها پرداخته می شود. MPV بالا به معنای بالا بودن پلاکت ها در خون است، که می تواند فرد را در معرض خطر حمله قلبی یا سکته مغزی قرار دهد. MPV پایین به معنای پایین بودن پلاکت ها در خون اند که فرد در معرض خطر اختلال در خونریزی قرار می گیرد.
آزمایشگاه پارس یزد فرا رسیدن سال ۱۳۹۷ و عید نوروز را به همه هموطنان و ایرانیان سراسر جهان تبریک عرض می نماید.
آزمایشگاه پارس یزد، اولین آزمایشگاه دارنده ISO ۱۰۰۰۲:۲۰۱۴ مدیریت مشتری مداری در استان یزد
بیماری هپاتیت خودایمن و آزمایشهای ,ASMA,ANA LKM
هپاتیت اتوایمیون یکی از علل کمتر شایع شده هپاتیت مزمن می باشد. هپاتیت مزمن به معنای التهاب طولانی مدت کبد است.هپاتیت اتوایمیون عبارت است از وضعیتی که در آن دستگاه ایمنی بدن به اشتباه نسبت به بافت کبد حساس شده و به آن حمله می کند و باعث التهاب و تخریب آن می شود.این نوع هپاتیت بر خلاف هپاتیت A،B و C در اثر عوامل عفونی و ویروسی به وجود نمی آید و قابل سرایت نیست.شیوع هپاتیت اتوایمیون در زنان بیشتر است و زنان ۳ تا ۴ برابر بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند.در اکثر موارد نمی توان محرک و زمینه ساز بیماری را شناسایی کرد، اما دو محرک احتمالی اصلی،عفونت ها و داروها هستند.گاهی مواردی دیده می شوند مه با فاصله کوتاهی از یک عفونت قبلی با هپاتیت A یا ویروس های دیگر ایجاد شده اند.
علائم:
در بیشتر موارد علایم بالینی هپاتیت اتوایمیون، طی هفتهها یا ماهها بتدریج ظاهر میشود. در آغاز بیماری، بسیاری از افراد بدون علامت بالینی هستند. شایعترین علایم اولیه، احساس خستگی بیش از حد، احساس ناخوشی و همچنین درد عضلات و مفاصل است كه معمولاً در صبحها بیشتر است. هنگامی كه التهاب كبدی وخیم تر می شود، امكان دارد یرقان (زردی) بروز کند. یرقان (زردی) به معنای زرد شدن پوست و مخاطهای شخص است. معمولاً هنگامی كه سفیدی چشمهای فرد مبتلا به سمت زردی میرود، متوجه این امر میشود. این به علت افزایش ساخته شدن ماده شیمیایی بیلیروبین در كبد و یا اختلال و كاهش در رفع آن است كه در نهایت سبب بالا رفتن غلظت آن در خون میشود.
هنگامی كه یرقان (زردی) به علت هپاتیت ایجاد میشود، ادرار تیره شده، مدفوع احتمالا کمرنگ و حتی بیرنگ یا خاكستری رنگ و احساس خارش و كاهش اشتها در شخص ایجاد میشود. سایر علایم بالینی شامل بزرگی كبد (هپاتو مگالی)، ضایعات پوستی، درد مفاصل، درد شكمی، عروق نابجای پوستی (آنژیومای عنكبوتی)، تهوع و استفراغ هستند. بدون درمان، التهاب مزمن سبب آسیب كبدی شده و میتواند به سمت سیروز پیش برود.
سیروز کبدی به وضعیتی گفته میشود كه كبد در اثر صدمه ناشی از هپاتیت اتوایمیون سفت شده و سطح كبد كه به طور طبیعی صاف است، ناصاف و دانه دانه میشود كه میتواند سبب بروز مشكلات جدی كبدی شده و در موارد شدید به نارسایی كبد بینجامد. در بعضی از موارد، علایم بالینی به سرعت در عرض چند روز پیشرفت كرده و سبب هپاتیت حاد میشوند.
علایم بیماری حاد، شامل تب، درد شكمی، یرقان (زردی)، تهوع و احساس ناخوشی و بیماری در شخص است. گاهی هپاتیت حاد سیر کندی پیدا كرده و به هپاتیت مزمن تبدیل میشود. ولی گاهی اوقات خیلی سریع به سمت نارسایی كبدی پیش میرود. علایم بالینی افرادی كه در مراحل پیشرفته بیماری (نارسایی كبد) هستند، شامل جمع شدن مایع در شكم (آسیت)، اختلال هوشیاری و خونریزیهای گوارشی است.
در بین بیمارانی كه بدون درمان رها میشوند. زمان لازم برای پیشرفت بیماری به سوی سیروز از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. با درمان، معمولا التهاب كنترل شده و اغلب بیماران آینده خوبی دارند. علایم بالینی هپاتیت اتوایمیون از خفیف تا شدید متغیر هستند. از آنجایی كه هپاتیت ویروسی و هپاتیت دارویی علایم بالینی مشابهی با هپاتیت اتوایمیون دارند، تنها از روی علایم بالینی نمیتوان بیماری را تشخیص داد و نیاز به انجام تستهای تكمیلی است.
هپاتیت اتوایمیون یك بیماری عفونی نیست، بنابراین از شخصی به شخص دیگر به هیچ طریق قابل انتقال نیست. البته به علت زمینه ژنتیكی، ابتلا به این بیماری در بعضی از خانوادهها بیشتر است.
تشخیص بیماری
در اغلب موارد، تشخیص تنها به دنبال آزمایشهایی كه در آن آنزیمهای كبدی مورد بررسی قرار گرفتهاند، داده میشود. هنگامی كه علایم بالینی و آزمایشگاهی نشان دهنده ابتلای فرد به هپاتیت باشند، تستهای مربوط به هپاتیت و عامل ایجادكننده آن توسط پزشك درخواست میشود. تستها معمولا شامل آزمایش خون، تصویربرداری و بیوپسی كبد است.
در پی افزایش مقادیر آزمایش AST،ALT و بیلی روبین، آزمایش LKM همراه با آزمایش های دیگر درخواست می گردد.
اگر پزشک مشکوک به هپاتیت ویروسی باشد آزمایش ایمنوگلوبولین هم همزمان درخواست میگردد تا بیماری کبد از نظر بیماری ویروسی یا خودایمنی بررسی شود.پس از تایید بیماری خودایمنی هپاتیت، برای بررسی نوع آن، همراه آزمایش LKM، آزمایشهای ASMA و ANA نیز درخواست میگردد.
مقادیر بالای LKM به احتمال زیاد نشان دهنده بیماری هپاتیت خود ایمن نوع ۲ می باشد.
اگر آزمایش های ASMA و ANA مثبت باشند و آزمایش LKM منفی بود، فرئ به هپاتیت خودایمن نوع ۱ مبتلا شده است.
ازمايشگاه پارس يزد كماكان جهت ارائه خدمات به بيماران و مراجعين در اين ايام با رعايت موارد بهداشتي مشغول به كار ميباشد.
ساعت كار
٧ صبح الي ١٠ شب
پنجشنبه ها تا ٧ صبح تا ٧ شب
با سلام
جهت ارائه خدمات به همشهریان عزیز مرکز صفائیه یزد آزمایشگاه پارس واقع در صفائیه بلوار دانشگاه خیابان تندگویان راه اندازی شد